Търсите вдъхновение за есенен десерт? Може да опитате мини кексчета с червено цвекло по рецепта на прекрасната @petrazahradnici

Съставки:
300 г сварено червено цвекло
200 г шоколад
100 мл мляко
100 г разтопено масло
80 г олио (не зехтин)
200 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
100 г захар
3 яйца
2 с.л. качествено какао
щипка чили за любителите на пикантното

Начин на приготвяне:
Сварете цвеклото, обелете го и го пасирайте в блендер заедно с шоколада, млякото, олиото и разтопеното масло. В купа смесете брашното с бакпулвера, захарта и яйцата, добавете съдържанието от блендера и какаото. Можете да добавите и щипка чили – ще стане още по-вкусно. Разбийте до гладка смес и оставете да почине. Междувременно намажете формите за кексчета с олио на спрей или с мазнина. Напълнете формите до около три четвърти и изпечете в предварително загрята фурна. Печете на 160 градуса за 10-15 минути. Проверете с клечка дали са изпечени. След като ги извадите, оставете ги да изстинат, за да не спаднат, и внимателно ги извадете от формите. Поръсете с пудра захар и сервирайте с малко заквасена сметана.